keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Operaatio Bumgeniusten tuunaus

Meille on ajan saatossa eksynyt enemmän ja vähemmän hyväkuntoisia Bummarin taskuja. Osa on ihan tietoisesti hankittu siinä kunnossa missä ovat, osa on tullut vähemmän mukavana yllätyksenä. Osa taas on käytön myötä mennyt huonoon kuntoon.

Olen viime aikoina huomannut, että suurimmassa osassa Bummareistamme reisikuminauhat vetelevät viimeisiään. Niissä ei ole enää minkäänmoista joustoa, joten falskausvaara hoikkareitisellä Pikkukarhullamme kasvaa. Tarrallisissa vaipoissa osa tarroista pitää huonosti, pesutarrat eivät ollenkaan. Ostin muutaman erittäin edullisen taskun tuunausharjoittelua varten. Näissä on täysin kuolleet kuminauhat, eikä tarroissakaan ole enää hurraamista.

Yritin saada hiukan vinkkejä kuminauhojen sekä tarrojen vaihtoon OMV:n tuunauspalstalta, mutta en tainnut tulla hullua hurskaammaksi. Sain kyllä vastauksia, mutta en ymmärrä niitä! Itsehän en toki aio noita vaihtaa (siis ommella), vaan ompelijaäitini suorittaa tämän osion. Hän on onneksi ymmärtänyt selityksistä hieman enemmän...

Homma on osoittautunut odotettua rutkasti työläämmäksi. Ensinnäkin saumojen purkaminen on hermojaraastavaa! Tikkaus on pienenpientä, eikä PUL-kankaaseen saisi tulla ylimääräisiä reikiä. Yhden vaipan ratkomiseen menee paljon aikaa... ja tuunattavia vaippoja olisi se kymmenkunta.

Tarrat irrotettu

Neppien alla on tukikangas, jonka takia piti purkaa myös päästä vaippa, jotta saisi tarran helposti purettua ja ommeltua vielä uuden paikoilleen...

Kuminauhakujien purkaminen paljasti yllättävän jutun: kuminauha on ommeltu vain päistä kiinni. Olin odottanut, että se olisi tikattu kujaan kiinni, kuten monissa vaipoissa tuntuu olevan.

Nyt sitten pohdimme, että ompelemmeko Framilonin (joustonauhan) kujaan kiinni vai laitammeko vain päästä kiinni, kuten kuminauhakin oli... Ja toivottavasti tuo Framilon on nyt sitten oikea valinta vaippoihin, ainakin siitä tunnutaan puhuvan vaippojen ompelun yhteydessä paljon. Sitä myy mm. Eurokangas ja Myllymuksut, jonka sivuilla joustonauhaa kuvaillaan näin:

"Laadukas läpinäkyvä joustonauha on 100% polyuretaania, joka sopii myös kumiallergisten käyttöön. Joustonauha venyy jopa 400% ja palautuu hyvin alkuperäiseen muotoonsa. Joustonauha on kestävämpää kuin tavallinen kuminauha, joten se soveltuu erinomaisesti kovaan kulutukseen ja toistuviin pesuihin."

Aplix -tarranauhaa tilasin Kestovaippakaupasta.

Kattellaan, mitä tästä tulloo. Hyviä vinkkejä ja neuvoja otetaan ilolla vastaan!

p.s tänään poksuu 30+0!
p.p.s ihanan lukijani Annikan ansiosta löysin Baby Björn Balancen todella edullisesti! Käymme noutamassa sen sunnuntaina :)

EDIT: Kuminauhavalinta vaihtui Framilonista "tavalliseen" Super Elastic- kuminauhaan, sillä Framilon ei välttämättä kestä useita keittopesuja. Vaikka en itse keittopesekään Bummareita, niin saatan vielä myydä vaipat eteenpäin... jolloin keittopestävä kuminauha on reilumpi valinta.


Lisäksi sain hurjan hyvän vinkin kestovaipparyhmästä: kuminauhakujaa ei tarvitse purkaa kokonaan, vain kiinnityskohdista. Uusi kumppari pujotetaan kujaa pitkin ja ommellaan kiinni päistä. Hienoa! Pääsee paljon helpommalla. Tämänkin olisi ehkä voinut tajuta itse, mutta ilmeisesti ei tuo aivokapasiteetti ole ihan parraimmillaan näissä ompeluhommissa... kaan. Lisäksi havaitsimme, että kuminauha on helpointa ommella kiinni käsin, eikä koneella. Tähän mennessä kaikki yli 10 vaippaa ovat toimineet moitteettomasti, vaikka kuminauha on käsin ommeltu kiinni.

Mikäli saumaa joutuu purkamaan ja ompelemaan kuminauhakujien kohdalta, kannattaa muistaa jättää vanha tikkaus kuminauhakujan ulkoreunalle. Kun uusi sauma on sisemmällä, ei vuoto tapahdu PUL-kankaan pienenpienten reikien takia. Tajusikohan kukaan, mitä tarkoitan?

Mitään ammattimaista näin vaihdat tarrat ja kuminauhat Bummareihin -postausta en koskaan saanutkaan aikaiseksi, sillä en oikeastaan tiedä vieläkään, miten nuo on ommeltu. Äitini teki kaiken työn, kiitos siitä hänelle. Tuunattuja vaippoja on lähes 20kpl, joista osa on jo matkannut maailmalle. Kuminauhojen vaihtaminen on kuitenkin melkoisen simppeli projekti, varsinkin, kun siihen ei välttämättä edes tarvitse ompelukonetta. Kannattaa kokeilla! (Viimeisin päivitys 2.7.14)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun jätät viestin!